Biografia Banda

 



Unió Musical de la Salzadella

Per a trobar l'origen de la tradició musical bandística al poble de la Salzadella ens hem de basar en les cròniques orals més antigues de què disposem, i aquestes ens remunten a l'any 1850, encara que no podem donar una data exacta de fundació de la banda. L'inici d'aquesta banda primigènia estaria vinculat amb l'anomenada "família dels carrerons", com una agrupació de tipus familiar i amistosa. Al capdavant, com a primera batuta organitzativa, va estar el "tio Blai", membre de la família.

La banda es mantenia en un principi mitjançant la "captà"; aquesta consistia en donatius voluntaris de la gent del poble. Els músics anaven tocant, i quan acabaven, la gent els donava voluntàriament allò que podien, bé en espècie (olives, oli, blat, garrofes, etc.) o bé en metàl·lic. Després de la "captà", es posaven els diners damunt del bombo i els mateixos músics els contaven. Cal dir que gairebé tota la gent feia la seua aportació perquè si no era així, l'endemà del seu enterrament no anaven a tocar a la casa del difunt, com era tradició.

No va ser fins a l'any 1932 que es va acordar amb l'Ajuntament de la Salzadella una assignació anual per a la banda, que aquell primer any va ser de mil pessetes. Llavors va desaparéixer la "captà". Però, uns anys després, l'any 1947, aquestes mil pessetes ja no eren suficients per a pagar les despeses del manteniment dels instruments i a causa d'això, van haver de demanar a la corporació municipal un augment de mil pessetes més a l'any, cosa que se'ls va denegar. Els músics van dir que així no podien tocar i l'ajuntament va decidir que podien prescindir de la banda de música. I aquest assumpte va fer que aquell any 1947, haja sigut l'única vegada que, des que es va formar la banda, la Salzadella haja viscut unes festes patronals sense música.

Però especificant més detalladament, música sí que es va aconseguir tindre, ja que van contractar un "xiula" de fora (dolçaina i tabalet). Va ser aleshores quan, per sort per a la banda, al cap d'un mes de la seua dissolució, el Sr. Bisbe, En Manuel Moll, va anunciar la seua visita a la parròquia de la Salzadella. Evidentment, en una visita de tal prestigi no podia faltar la presència de la banda de música local. Així que els representants de l'ajuntament van anar a buscar als músics perquè tocaren, això sí, amb l'augment de l'assignació per davant. Aquell dia van debutar els nous músics que ho havien d'haver fet el dia de Sant Blai, i potser també va ser un nou impuls perquè les festes patronals mai més trobaren a faltar la nostra música de sempre.

Al llarg de la seua història, la banda ha participat en tots els actes religiosos i festius de la Salzadella (processons, romeria a l'ermita de Sant Josep, balls de plaça, bous, etc.). També han sigut molts els anys que la banda ha tocat a les Falles de València (des de l'any 1955), a les Falles de Benicarló, a la "Processó de les Gaiates" de la Magdalena a Castelló de la Plana, així com a les festes de Vilafranca (on pujaven en carros) i a les festes de Sant Vicent de Xert.

Darrerament, des que es va donar un nou impuls a la música a les nostres terres, la nostra banda de música local també ha participat en diferents festivals de bandes, com han estat els d'Alcalà de Xivert, Santa Magdalena de Polpís, Traiguera, Rossell, Xert, Tírig, Sant Mateu, Sant Jordi, Cabanes, Castelló de la Plana, etc.

Menció a part mereixen fets com per exemple, la "Medalla d'Or" de la província, concedida per la Diputació de Castelló l'any 1982, l'entrada com a banda federada de la FSMCV el febrer de 1999, la participació en el "XXXI Certamen Provincial de Bandes de Música" l'abril de 2008 o la desfilada a Disneyland París el març de 2016.

Amb tot el que hem comentat fins ara són més de 150 anys d'història de la banda, que en aquest temps ha tingut com a directors a:

· Blai Ripoll Segarra
· Juan Blai Segarra Montull
· Simeón Segarra Ochando (fill de l'anterior)
· Narciso Gallego Guasch
· Tomàs Ripoll Segarra
· José Ferreres Granell
· Raül Cabanes Tena (2003-2010)
· Martí Bellmunt Blasco (2010-)

Actualment, la Unió Musical de la Salzadella compta amb 40 músics. I des de març de 2010 fins a l'actualitat, el seu director és Martí Bellmunt Blasco.

Cal dir que, des de 2005, s'ha donat un nou impuls a la banda amb classes de música al poble, comptant amb uns vint alumnes que aprenen llenguatge musical i instrument, i als que també s'ha afegit alumnat adult. Aquestes classes són fruit de la col·laboració del poble de la Salzadella amb els pobles veïns de Sant Mateu i Tírig; tots tres conformen l'Escola de Música Comarcal "José Ferreres Granell". I és així com, mitjançant la formació dels futurs músics, es podrà ampliar el nombre de membres i la qualitat de la Banda de Música de la Unió Musical de la Salzadella.